Piekarnia i cukiernia Warszawa z tradycjami

Każdy z nas związany jest z chlebem od dzieciństwa. Wpisane jest to głęboko w kulturę życia,
aczkolwiek sposób produkcji, przechowywania i spożywania zmieniały się istotnie na przełomie
ostatnich kilkudziesięciu lat.

Piekarnia i cukiernia Warszawa z tradycjami

Każdy z nas związany jest z chlebem od dzieciństwa. Wpisane jest to głęboko w kulturę życia,
aczkolwiek sposób produkcji, przechowywania i spożywania zmieniały się istotnie na przełomie
ostatnich kilkudziesięciu lat.

Trochę historii… od 1959

Nie każdy ma okazję obcować na co dzień z chlebem. Ja zaś od najmłodszych lat próbowałam różnych gatunków chleba, uczestniczyłam w licznych rozmowach na jego temat pomiędzy moim dziadkiem a tatą. Zawsze w rozmowach przewijały się zakwasy, rozczyny, dzieże, wypieki… Dlatego nie wyobrażam sobie innego sposobu produkcji chleba niż naturalnie, na zakwasie, bez pośpiechu. Tworzenie w ten sposób wymaga wiedzy, cierpliwości i jednocześnie pokory przed naturą.

Przystanek Piekarnia Warszawa wybrał właśnie ten kierunek. Został wykreowany w 2013 jako młodsze dziecko Piekarni Krzosek. Wraz z mężem i tatą stworzyliśmy miejsce, w którym nowoczesny design połączył się z prostotą i naturalnością wypieków. Chcieliśmy, aby każdy klient był świadomy tego, co spożywa i w jaki sposób wpływa to na jego zdrowie i samopoczucie.

Czas na śniadanie, lunch a moze tylko przekąskę?

W naszych Przystankach zjesz śniadanie czy lunch przygotowany specjalnie dla Ciebie. Zobacz także nasze przekąski.

śniadania w piekarni warszawa

Śniadania...
Polskie, Vege czy angielskie? Na co masz ochotę na pewno znajdziesz u nas. 

lunch warszawa piaseczno

Lunch...
By posilić się w ciągu dnia wpadnij na zupę, danie i deser. Na pewno wybierzesz coś dla siebie.

kanapki bajgiel warszawa

Przekąski i kanapki...
Ilosć naszych przekąsek jest imponująca. Kanpka, sałatka, soki, bajgle czy burgery. Sprawdź sam.

kanapki bajgiel warszawa

Torty na zamówienie...
Nasze torty są ręcznie przygotowywane z najwyższą starannością i dbałością o detale.

Więcej o nas

Najważniejszy jest czas.

W pieczywie, któremu nie dano szans na spokojny rozrost ciasta tylko przyspieszono jego fermentację. nie wytwarza się szereg procesów biochemicznych. Dzięki wielogodzinnej fermentacji powstają kwasy: mlekowy i octowy, wpływające na smak i aromat chleba. Wytwarzają się substancje o charakterze przeciwpleśniowym i przeciwbakteryjnym. Następuje rozkład mykotoksyn odpornych na wysoką temperaturę obecną przy wypieku. Również rozkładowi ulegają fityniany. Dzięki temu zwiększamy przyswajalność pierwiastków przez organizm takich jak: magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk. I nie dotyczy to tylko produkcji pieczywa z mąki żytniej. Także pieczywo pszenne możemy produkować stosując metodę wielogodzinnej fermentacji. Jedną z metod ukwaszania mąki pszennej jest tzw. zaczyn poolish. Jest to połączenie mąki, wody i niewielkiej ilości drożdży i pozostawienie tej mieszaniny na kilka godzin w chłodnej temperaturze. Taką metodę, nota bene wynalezioną przez polskich piekarzy, stosują francuzi do produkcji bagietek. My na bazie tego sposobu zakwaszania mąki pszennej, dostosowując się do warunków klimatycznych, panujących zarówno w Polsce jak i naszym zakładzie, stworzyliśmy swój autorski sposób na wydłużoną, wielogodzinną fermentację mąki pszennej. W ten sposób utrzymujemy kontrolę nad rozwojem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu mogliśmy w zupełności zrezygnować z płynnych oraz sproszkowanych mieszanek zakwasów przemysłowych. Tak powstaje np. nasz chleb alpejski. Nierówna, popękana skórka, duże pory w miękiszu i specyficzny, naturalny smak, którego nie zaznasz kupując pieczywo wzbogacone różnego rodzaju sztucznymi mieszankami.

Rzemiosło i tradycja.

Wielu konsumentów chleba oczekuje równych bochenków, lśniącej skórki. W Przystanku Piekarnia doświadczysz rzemiosła ludzkich rąk. Każdy bochenek ma swój niepowtarzalny kształt, charakterystyczny smak przypisany tylko naszym chlebom. Wiele aspektów ma wpływ na to jaki smak będzie miał chleb danego dnia. Czasami będzie to krótszy czas fermentacji, mniejsza ilość dodanej wody do receptury, a gdy jest burzowy wieczór jonizacja powietrza zaburzy cały proces fermentacji ciasta.

Odżywiając się zdrowo i świadomie wpływasz na swój na organizm, przejmujesz kontrolę i cieszysz się życiem. Pamiętaj o tym wkraczając w nasze progi.

Więcej naszych produktów

Piekarnia

Odkryj smak tradycyjnych produktów. Jako jedna z nielicznych piekarni sami wytwarzamy zakwas w otwartych dzieżach jak w minionych dekadach. Wyroby są dziełem ludzkich rąk.

Cukiernia

W naszym procesie produkcji stawiamy najwyższą wagę na jakość i świeżość składników. Każde ciasto jest starannie przygotowywane z dbałością o szczegóły. Nasza wykwalifikowana ekipa cukierników łączy tradycyjne receptury z nowoczesnymi technikami wypieku.

Torty

Nasze torty są ręcznie przygotowywane z najwyższą starannością i dbałością o detale. Każdy tort jest wyjątkowy i dostosowany do indywidualnych życzeń klienta. Stawiamy na wysoką jakość składników, używając świeżych owoców, naturalnych aromatów, najwyższej jakości czekolady i kremów.

100% Orkisz

Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzieło – chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyliśmy całą linię produktów orkiszowych, które wyróżniają się tym, że są produkowane w 100% z mąki orkiszowej.

Lody rzemieślnicze

Od kilku lat jesteśmy także producentem wyjątkowych, rzemieślniczych lodów. Oferujemy autentyczne smaki, naturalne składniki i niezapomniane doznania smakowe potwierdzane przez ciągle poszerzającą się rzeszę smakoszy lodów.

Pizza

W części naszych punktów możecie się delektować smakiem pizzy z różnorodnymi dodatkami. W ofercie posiadamy tradycyjną, okrągłą pizzę wypiekaną w piecu kamiennym jak również bardziej przekąskową opcję (klasyczną i rzymską pizzę na grubszym cieście), która jest idealną opcją pożywnej przekąski w ciągu całego dnia.

Gastronomia

Przystanek Piekarnia to nie tylko pieczywo i wyroby cukiernicze. W naszych punktach oferujemy śniadania, lunch, pizze czy drinki. Możesz zarezerwować stolik na spotkanie z przyjaciułmi. 

Piekarnia

Odkryj smak tradycyjnych produktów. Jako jedna z nielicznych piekarni sami wytwarzamy zakwas w otwartych dzieżach jak w minionych dekadach. Wyroby są dziełem ludzkich rąk.

Cukiernia

W naszym procesie produkcji stawiamy najwyższą wagę na jakość i świeżość składników. Każde ciasto jest starannie przygotowywane z dbałością o szczegóły. Nasza wykwalifikowana ekipa cukierników łączy tradycyjne receptury z nowoczesnymi technikami wypieku.

Torty

Nasze torty są ręcznie przygotowywane z najwyższą starannością i dbałością o detale. Każdy tort jest wyjątkowy i dostosowany do indywidualnych życzeń klienta. Stawiamy na wysoką jakość składników, używając świeżych owoców, naturalnych aromatów, najwyższej jakości czekolady i kremów.

100% Orkisz

Rozpoznawalnym produktem kojarzonym z Przystankiem Piekarnia jest nasze autorskie dzieło – chleb orkiszowy z Bingen. Na jego bazie stworzyliśmy całą linię produktów orkiszowych, które wyróżniają się tym, że są produkowane w 100% z mąki orkiszowej.

Lody rzemieślnicze

Od kilku lat jesteśmy także producentem wyjątkowych, rzemieślniczych lodów. Oferujemy autentyczne smaki, naturalne składniki i niezapomniane doznania smakowe potwierdzane przez ciągle poszerzającą się rzeszę smakoszy lodów.

Pizza

W części naszych punktów możecie się delektować smakiem pizzy z różnorodnymi dodatkami. W ofercie posiadamy tradycyjną, okrągłą pizzę wypiekaną w piecu kamiennym jak również bardziej przekąskową opcję (klasyczną i rzymską pizzę na grubszym cieście), która jest idealną opcją pożywnej przekąski w ciągu całego dnia.

Gastronomia

Przystanek Piekarnia to nie tylko pieczywo i wyroby cukiernicze. W naszych punktach oferujemy śniadania, lunch, pizze czy drinki. Możesz zarezerwować stolik na spotkanie z przyjaciułmi. 

Bądź na bieżąco

Dołącz do nas na Facebooku a my będziemy informować Cię o nowych promocjach i ofertach.

Siedziba firmy

Przystanek Piekarnia, Saperów 2, 05-500 Piaseczno
Tel: +48 694 444 476

Otwórz swój własny Przystanek

Zostań franczyzobiorcą Przysnaku Piekarnia w wybranej lokalizacji. Zapewniamy obsługę, szkolenia, produkty.